18.12.2023

Joulusiivouksen aika — myös lakiasioissa?

Yrityksen menestyminen vaatii monipuolista osaamista ja huolellista suunnittelua. Yksi usein aliarvioitu osa-alue on lakiasiat. Tämän päivän monimutkaisessa normiympäristössä osaavan juristin apu on välttämätöntä monissa yrityksen elinkaaren vaiheissa. Juristin asiantuntemus voi olla jopa täysin ratkaisevaa yrityksen menestymisen kannalta.

Käytännössä yksi juristi tiimissä ei enää riitä, koska kenttä on niin laaja. Tuskin kukaan meistä juristeistakaan hallitsee suvereenisti niin työehtosopimusasiat, gdpr-kiemurat kuin yritysjärjestelyjen lakiasiat. Onkin lähes aina järkevämpää ostaa lakipalvelut ulkoistettuna yksittäisen juristin palkkaamisen sijaan. Mutta miksi sitten on vain tärkeää siivota ja huoltaa säännöllisesti myös yrityksen lakisalkkua?

Sopimusriskien minimointi

Pienyrityksille on tyypillistä toimia resurssien rajallisuuden vuoksi esimerkiksi kokonaan ilman kirjallisia sopimuksia. Samalla tämä tarkoittaa, ettei sopimusvastuita ole rajoitettu millään tavoin. Asian seurauksena voi aiheutua erittäin suuria taloudellisia menetyksiä. Juristi auttaa tunnistamaan ja minimoimaan turhat sopimusriskit, mikä säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja hermoja. Esimerkiksi välillisten vahinkojen korvausvastuun rajaaminen sopimuksissa voi olla yrityksellesi elämän ja kuoleman kysymys.

Huollatko itse autosi? Myös tämän päivän sopimusjuridiikka on ammattilaisen työkenttää. Juristi voi auttaa sopimusten laadinnassa, tarkistamisessa ja neuvottelemassa. Näin varmistetaan, että liiketoiminta on oikeudellisesti tehokkaalla tavalla suojattu. Tämä koskee niin työsopimuksia, asiakassopimuksia kuin toimittajasopimuksiakin, sekä myös yhtiön sisäistä hallintoa ja vaikkapa osakassopimusta.

Lainsäädännön muutoksiin reagoiminen

Liike-elämässä tapahtuu jatkuvasti lainsäädännön muutoksia, ja yritysten on oltava valmiita sopeutumaan niihin. Juristi pitää yrityksen ajan tasalla muutoksista ja auttaa varmistamaan, että kaikki toimet ovat lainmukaisia.

Riitatilanteiden ratkaiseminen

Joskus konflikteja syntyy liiketoiminnan sisällä tai ulkoisten tahojen kanssa. Juristi voi tällöin auttaa käsittelemään riitatilanteet, olipa kyseessä sitten asiakkaan kanssa, työntekijöiden välillä tai kilpailevien yritysten kanssa. On ehdottoman tärkeää, että yrityksellä on riita-asiassa tukenaan luotettava asianajaja, joka ajaa vain ja ainoastaan yrityksen etua. Pitkäaikainen kumppani lakiasioissa on tällöin todennäköisimmin se paras valinta avustamaan myös riidan ratkaisussa.

Liiketoiminnan kasvun tukeminen

Kun yritys kasvaa, sen oikeudelliset haasteet monimutkaistuvat aivan varmasti. Juristi on arvokas kumppani yrityksen kasvun aikana, auttaen muun muassa laajentumiseen liittyvissä lainsäädännöllisissä kysymyksissä ja uusien markkinoiden valloituksessa.

Entä se joulusiivous?

Kokoluokasta ja toimialasta riippumatta yrityksille ei ole varaa laiminlyödä lakiasioita. Juristin ammattitaito auttaa suojaamaan liiketoimintaa oikeudellisilta riskeiltä, mahdollistaa joustavan reagoinnin muutoksiin ja tukee liiketoiminnan kehittymistä. Säännöllinen yhteistyö juristin kanssa on investointi pitkäaikaiseen menestykseen. Jos siivous hoidetaan vain kerran vuodessa, on urakka huomattavasti suurempi, ja juuri joulun alla sitä tuskin ehditään edes tekemään. Onkin suositeltavaa kääntää katse lakiasioihin säännöllisin väliajoin, eikä vain silloin kun akuutti tilanne on jo päällä. Pitämällä nurkat puhtaana on mukavampi käydä töissä, ja riskit tarvittaviin suurempiin huoltotoimiin tai korjauksiin havaitaan todennäköisemmin ajoissa. Samalla yritys pysyy varmemmin rahoituskelpoisena sekä myös myyntikuntoisena potentiaalisen ostajaehdokkaan koputtaessa ovelle. Kun lakiasiat ovat kunnossa, on yrittäjänkin helpompi vetäytyä rauhoittumaan joulun pyhien ajaksi. Mutta jos näin ei ole, on syytä käynnistää säännöllinen lakisiivous viimeistään heti niiden jälkeen.

Rauhallista joulua!

Kirjoittaja(t)

Osakas, toimitusjohtaja, asianajaja

+358 40 091 9326

janne.haapakari@applex.fi