16.05.2023

Onnistunut exit – valmistaudu yritysjärjestelyyn oikein, etäkoulutus

 

Koulutus yrityksen ostoon, myyntiin tai rahoituskierrokseen valmistautumiseen

Yrityskauppa voi perustua tietoiseen yrityksen myyntipäätökseen tai se saattaa tulla ajankohtaiseksi yllättäen ostajaehdokkaan ilmaantuessa. Yrityskauppa on myös tehokas tapa laajentua uusille toimialoille tai markkinoille.

Tarve yritys- tai rahoitusjärjestelylle voi aktivoitua koska tahansa eri syistä. Jokaisen yrityksen intressissä on huomioida käytännön toiminnoissaan asiat, joilla voi olla merkitystä mahdollisessa yritysjärjestelyssä – vaikkei esimerkiksi yrityksen myynti olisikaan juuri tällä hetkellä ajankohtainen.

Yritysjärjestelyprosessin tehokas läpivieminen on aina suuri haaste. Ennakoivilla toimenpiteillä voidaan varmistaa prosessin onnistuminen ja jopa nostaa yrityksen arvoa. Sen sijaan huolimaton valmistautuminen yrityskauppaan voi johtaa koko kaupan kariutumiseen tai kaupan jälkeisiin ikäviin yllätyksiin.

Pitämällä yrityksesi koko ajan dd-kunnossa helpotat mahdollisen yritys järjestelyprosessin onnistumista, mutta samalla myös pienennät monia jokapäiväiseen liiketoimintaan liittyviä riskejä.

KENELLE

Koulutus on tarkoitettu yrittäjille ja yritysten osakkaille, pääoma- ja enkelisijoittajille sekä yritysten toimivalle johdolle – kaikilla, jotka voivat olla osallisena yrityskauppaan tai rahoitusjärjestelyyn liittyvässä prosessissa tai sen suunnittelussa. Näitä henkilöitä ovat esimerkiksi yritysten toimitusjohtajat, talousjohtajat ja henkilöstöpäälliköt, osakkaat ja hallituksen jäsenet.

Koulutus on hyödyllinen kaikille yrityskauppaa tai rahoitusjärjestelyä suunnitteleville, joilla ei ole merkittävää kokemusta aiemmista yritysjärjestelyprosesseista.

HYÖDYT

Koulutuksen tavoitteena on ohjata yrityskaupan osapuolia toimimaan menestyksekkäästi yritysjärjestelyprosessissa, ymmärtämään siihen liittyvien sopimusten riskit ja mahdollisuudet sekä due diligence prosessin tarkoitus. Samalla se antaa valmiudet valmistautua ennakoivalla tavalla yrityskauppaprosessiin sekä rajaamaan tarpeettomia riskejä pois paitsi yritysjärjestelystä, myös jokapäiväisestä liiketoiminnasta.

Koulutuksen tavoitteena on muodostaa käsitys siitä, mikä on yritysjärjestelyyn liittyvän due diligence -prosessin keskeinen tarkoitus, ja miten siihen kannattaa valmistautua. Koulutuksen jälkeen tiedät, mitä on olla DD-ready.

AIKA & PAIKKA

Tiistai 16.5.2023 klo 9.30 – 14.30
Etäkoulutus


OHJELMA

9.30–11.30 Osa 1
Yrityksen sopimus- ja asiakirjahallinto due diligence -prosessin näkökulmasta
Due diligence -prosessi käytännössä:

  • DD:n rooli yrityskaupassa
  • mitä DD käytännössä pitää sisällään; minkä takia?
  • käytännön toteutustavat ja kompastuskivet

Legal due diligencen näkökulma
Financial due diligence ja tax due diligence yritysjärjestelyn osana

  • tyypilliset aineistopyynnöt
  • sensitiiviset tiedot (clean room)
  • mitä saa luovuttaa ja mitä ei saa, ja mitä ei kannata luovuttaa?

Yrityksen arvonmääritys

  • keskeiset arvonmääritysperiaatteet
  • kauppahinnasta neuvotteleminen käytännössä

11.30–12.00 Tauko

12.00–13.30 Osa 2
Kauppahintamekanismit ja lisäkauppahinnasta sopiminen esimerkkien kautta
Osakassopimus ja yrityksen myynti
Esisopimus ja term sheet – mitä tulee huomioida
Myyjän vastuut ja niiden rajoittaminen kauppakirjalla
Myyjän vakuutusten kova ydin
Ostajan vakuutukset

13.30–13.45 Tauko

13.45–14.30 Osa 3
Vakuutusten suhde dd-havaintoihin
Erityisvastuusitoumukset
Välilliset vahingot ja niiden rajaaminen käytännössä
Kilpailukiellosta sopimisen merkitys

Lisätietoja ja ilmoittautuminen yhteistyökumppanimme sivuilla→

Kouluttajat